Utazás a koponyám körül

Elsősorban azt igyekszem megmagyarázni, hogy ezt az egész bajos történetet miért teregetem az olvasó elé. De másrészt és legfőképpen azt is mentegetnem kell, hogy miért kell mentegetődznöm olyasmiért, ami a világ legtermészetesebb, legmagátólértetődőbb dolga: hogy ugyanis az író elmesél valamit, ami mindenkivel megtörténhetik, abból a rendkívül figyelemre méltó alkalomból, mikor éppen vele történt meg - kezdi Karinthy Frigyes e bejegyzésemmel azonos című regényét, amivel - bevallom - semmiféle kapcsolatom nincs, így tehát át is lépek rajta.

Az egész koponyásdi ott kezdődött el, hogy a minap eldöntöttem, betekintésért folyamodok a fejembe egy MRI szerkezet segítségével, hogy kiderítsem annak okát, vajon miért fáj a buksim bizonyos időközönként, s miért hallok nap mint nap a koponyámon belül valamiféle morajlást, bugyborékolást és padlórecsegést. 

Nem volt sürgős, hiszen már évek óta küzdök a fejemet érintő furcsaságokkal, és egy-két hét ide-oda még belefér, ezért a másfél hónapos, protekciós várólistát is sikerült kivárnom kellő nyugalommal. 

Mikor hát eljött az idő, megjelentem a Kórházban, hogy befeküdjek a mágnesrezonanciás szerkezetbe koponyavizsgálat céljából. A meglehetősen zajos műsor nagyjából negyed órát vett igénybe, majd másnap már mehettem is a leletért. 

A legnagyobb megkönnyebbülésemre, az agyammal nem volt semmi gond:

"A cerebellumban agytörzsben és supratentorialis állományban vérzés térszűkítés gócos eltérés nem található. A középvonali structurák craniocervicalis átmenet eltérést nem mutatnak. A csontok eltérés nélkül melléküregek légtartóak. Az angiographiás képeken kórós képlet nem ábrázolódik. A basalis cisternák erei megtartottak szabályosak. A diffúziós képeken friss góc diffúzió gátlás nem ábrázolódik" - írja a számadás.

Megkönnyebbültem, hogy az infantilizmusom még nem tett kárt az agyamban, vagy ha mégis, az nem kimutatható MRI-vel. 

Viszont, ahogy a leletanyagot fürkésztem, a képek között felfigyeltem egy apró kis furcsaságra: a jobb felső nagyőrlőim fölött egy furcsa folt látható (a lenti képen piros nyíllal jelölve). 

Határozottan körbehatárolható a terület: 
míg a baloldalon nincs ilyen, a jobboldalon van

Egy szeletkével feljebb lépve, a beazonosított furcsaság már határozottan kivehető: laikusként magam egy légkamrának, bevérzésnek, idegen testnek, esetleg egy rákos elburjánzásnak vélem (lásd a lenti képen).


Mi lehet ez a gyanús folt? Illetve foltok, hiszen kettő lapul meg belőlük a pofámban.

A bölcsességfogamat és az azzal szomszédos őrlőt egyszer kihúzták, ezért lehet, hogy az azután keletkezett üregben rekedt levegőt látni, viszont nem értem, hogy akkor a bal oldalon ez miért nincs jelen, ahonnan ugyanúgy eltávolítottak egy bölcsességemet?

A leletet végignézve még ráakadtam egyéb furcsaságokra is (például egy felszippantott hajszálra, amely beékelődött az agyrostjaim közé), de mivel a végeredmény végül is negatív volt minden téren, ezért nem tulajdonítottam nekik nagyobb jelentőséget. 

Az ismeretlen foltocskák viszont elindítottak bennem valamit, amire sürgősen választ kell találnom, különben lekaparom a falat aggodalmamban. A neten fellelhető tumoros képeket nézegetve azért van is okom aggódni (lásd ITT és ITT). 

Első ránézésre ijesztő a két oldal közti különbség, de mivel tünetmentes vagyok és a képen látható foltok is meglehetősen nagyok, ezért úgy vélem, hogy pusztán csak egy csalafinta félreértésről lehet szó, különben már magam is érezném a jelenlétüket.

Mindenesetre, a napokban felkeresek majd egy szakértőt, hogy tegyen pontot az ügy végére.

Addig is egy jópofa kép rólam:Amint választ találok a kérdéseimre, jelentkezni fogok...

Megjegyzések